ullern fotball logo liten

Fotballen i Ullern IF – dvs etter sammenslutningen i 1972 – har vært en tilværelse fra 5. divisjon til 1. divisjon. Generelt kan man si at fotballen som ble prestert på 90-tallet, var den beste i hele klubbens 100-årige historie. Klubben spilte da to sesonger på det nest øverste nivået i norsk fotball, og det har aldri tidligere skjedd.

La oss se det hele i et litt kronologisk perspektiv.

I 1970-1972 var A-laget i 4. divisjon. Den første trener på 70-talet var en gammel traver ved navn Gunnar Torstensen. Treningen foregikk 3-4 ganger i uka, på is, snø og grus – før gresset tittet frem på Ullernbanen. En sentral spiller var Trond Skarpsno. I 1970 scoret han hele 16 av lagets totalt 23 mål. Etter 72-sesongen ble det nedrykk til 5. divisjon og det fulgte noen skikkelig magre år. Trond Skarpsno var spillende trener i 1973 og året etter hadde man et svært ungt lag. Gjennomsnittalderen var bare 22 år. Den sesongen var de kjente tidligere landslagsspillerne Arne Bakker og Arne Legernes treningskonsulenter mens treningen ble ledet av Børre Pedersen og Knut Andreassen. Laget slet tungt i 5. divisjon og i 1975 måtte det ut i kvalik for å berge plassen. Heldigvis ble seier mot Snarøen og Tåsen i de oppgjørene. Men året etter ble det nedrykk og 5. divisjon var et faktum.

Det var altså en tung periode i starten på Ullern IF-tiden for A-lagsfotballen. Men så begynte det å skje noe.

I 1979 ansatte man for første gang en trener på heltid, nemlig engelskmannen Ron Meades. Med andre ord: Det ble satset. Og det skulle etter hvert gi resultater.Med forbedret økonomi, bla.. takket være fotballskolen (se egen sak). Det ble treningsleir i England bl.a. og i 1980 ble det opprykk til 4. divisjon. Gaute Larsen, som skulle bkli en sentral person i Ullern-fotballen gjennom flere år, forteller: - Med Ron Meades begynte det å skje noe. Inntil da hadde fotballsatsingen vært veldig amatørmessig, men med Ron ble tingene satt mer i system og det bnle nen touch av ”profesjonalitet” over det hele. Det var Reidar Martinsen som fikk Ron Meades ansatt i klubben, gjennom sine kontakter. Personlig hadde jeg et veldig fint forhold til Ron. Han var flink med ung-guttene, forteller Gaute som kom til Ullern som guttespiller i 1975.

Med Ron ble det altså opprykk.

Og satsingen fortsatte. Ny trener i 1981 var ingen ringere enn kjente Jan Birkelund –landslagsspiller i Lillestrøm, som måtte legge opp sin aktive karriere pga. sykdom. Den første sesongen i 4. divisjon endte med en respektabel 3.plass. Gaute forteller: Jan Birkelund var en knallhard trener, kanskje litt i overkant – inspirert som han var av sin tener i Lillestrøm, Joe Hooley. Men Jan lærte nok noe selv også, i et hvert fall måtte det et møte til hvor spillerne ga uttrykk for aty han måtte dempe seg noe ! Det gjorde han, og fikk en stil som passet godt, sier Gaute.

Dessverre døde Jan Birkelund treneren under en treningsøkt vinteren 1983 på Bjørnsletta skole. En tragedie som fikk stor oppmerksomhet. ”Jeg husker dagen som om det var i går”, sier Gaute.

Spillerne Tom Løkken og Bjørn Hilland overtok trenergjerningen og det utrolige skjedde: Ullern rykket opp i 3. divisjon ! Dermed var klubbens beste fotballprestasjon inntil da et faktum. Spillerne bak den prestasjonen: Tomm Kristensen, Ole Olsen, Vegar Smith, Per Odd Kalsnes, Gaute Larsen, Bendik Storesund, Espen Børde, Terje Pedersen, Jon Tore

Thorstensen, Einar Sofienlund, Olaf Rødevand, Per Rønning, Erik Hoel – samt altså Tom Løkken og Bjørn Hilland.

I 1984 ble Kjell Markussen – som bl.a. hadde spilt for Vålerenga, ansatt som trener. Det gikk ikke så bra, og han ble løst fra sin kontrakt etter noe tid. Nok en gang kom Tom Løkken inn som trener, men det hele endte med nedrykk til 4 divisjon.

I 1985 ble Leif Eriksen – kjent Vålerenga.profil, ansatt som trener i samarbeid med Gaute Larsen, og i 1986 ble det igjen opprykk til 3. divisjon (dagens 2. divisjon). Så fulgte en lang periode med 3. divisjon gjennom 80-tallet.

I 1992 ble så Gaute Larsen og Per Rønning ansatt som trenere, og det ble satset ganske tungt, og den store triumfen kom så i 1995 med opprykk til 1. divisjon. Da hadde man fått nye spillere som Ola Andreassen (Kongsvinger), Tor Ole Skullerud (Grue) og Sigurd Dalen (Lyn). Det ble et tøft møte med 1.divisjon i 1996. Den aller første kampen var mot Eik Tønsberg. Det ble dessverre tap, men laget spilte en hederlig kamp. Den første hjemmekampen i 1. divisjon var mot Drøbak/Frogn, og det endte med seier 1-0 på straffespark. Men det var mange gode lag her, bl.a. Hamkam, Odd og Lyn og det hele endte med nedrykk.

Gaute Larsen takket for seg som trener, og inn kom en trenerveteran –nemlig Per Anders Sjøvold. Ingen trodde Ullern skulle ta seg tilbake til 1. divisjon igjen, men det utrolige skjedde allerede i 1997. Ullern vant sin avdeling og spilte kvalifiseringskamp mot Lofoten. Etter tap 0-2 borte, vant Ullern 4-0 hjemme foran en fullsatt Ullernbanen med masse tilreisende nordlendinger ! Og dermed var sensasjon et faktum: Klar for ny innsats i 1. divisjon. Per Anders Sjøvold var klar for en ny sesongen med Ullern i 1.divisjon.Men før han hadde underskrevet kontrakten, fikk han et tilbud fra Kongsvinger i tippeligaen, som han takket ja til. Ullern sto uten trener i desember 1997.

En hektisk jakt på trener begynte, og det hele endte med at Trond Berentsen og Jan Lønnemo ble ansatt. Det skulle snart vise seg at det ble en vanskelig oppgave å berge plassen. Her var lag som Start, HamKam, Odd, Aalesund og Bryne og det ble nedrykk.

Dermed var 2. divisjon igjen et faktum.

I 2000 overtok Tor Ole Skullerud treneransvaret. Han hadde spilt for Ullern og satset på en trenerkarriere. Senere skulle Tor Ole trene aldersbestemte landslag og Vålerenga, og per dags dato trener for Norge U-21. Tor Ole gjorde en flott jobb i 2000-sesongen. Det startet middelmådig, men laget gjorde en formidabel høstsesong og gikk ubeseiret gjennom den.Tilslutt var det bare Lillehammer som var bedre – men kun med ett poeng.

I 2001 kom en kraftig nedtur og det endte nest sist i 2. divisjon – som nå kun besto av 4 avdelinger og nivået var dermed betydelig bedre. Og så fulgte åtte sesonger i 3. divisjon med et par neste nedrykk til 4. divisjon, før nordleningen Remi Wulff tok over og det altså ble opprykk igjen i 2008.

Remi Wulff tok over en spillerstall som kunne telles på en hånd og tilstanden i Ullern Fotball var alt annet lys etter jubelårene på 90 tallet. Men Wulff solgte klubben godt inn for unge spillere og sammen med en annen nordlendning, Tore Jacobsen, bygget de sakte men sikkert opp igjen klubbens senior A, B og juniorlag. I denne perioden fikk Erling Knudtzon sitt store gjennombrudd som 16 åring i 3. divisjon. Det tok ikke lang tid før flere klubber lå langflate etter den hurtig kantspilleren og i 2007 gikk han til Lyn Fotball der han spilte i 4 sesonger. I dag spiller Erling i Lillestrøm. Ullern kom nærmere og nærmere opprykk tilbake til 2.div og i 2006 vant en sin avdeling men tapte i kvaliken mot Strømmen. Året etter ble en nr 2 før 2008 gav ny kvalik og denne gangen vant en sammenlagt mot Oslo City. Alfred Sankoh gikk etter opprykkssesongen til Strømsgodset før han senere ble solgt til Tyrkisk fotball.

Året i 2.div ble dessverre en stor nedtur. En kom skjevt ut og mange skader på sentrale spillere gjorde at laget tapte knepent igjen og igjen. En herlig historie var da skadeomfanget førte til prøvespillere fra ikke bare Norge, men hele verden. En da 13 år gammel Ullernspiller som snakket fransk måtte bli med på en økt som tolk for Wulff da et beist av en prøvespiller fra Benin ikke snakket annet enn fransk. Dette året hadde en også B laget i 3.div, mens Jr var i toppen av 1.div, så alt lå til rette. Men nedrykket ble etterhvert et faktum og trener Wulff gav seg etter denne sesongen. En skikkelig profil fra nordnorge som skal ha mye av æren for grunnlaget som nå er i klubben på senior herre siden. Wulff har siden hatt flere treneroppdrag og er blant annet seriemester på kvinnesiden med Stabæk IF. Jobber i dag som agent. Midt i 2009 sesongen forsvant et annet Ullerntalent når Morten Johannessen gikk til Bodø/Glimt der han ble værende i tre sesonger før han kom tilbake til Oslo og Lyn. 

I 2010 var en tilbake i 2.div og unge Anders Fredriksen fikk tillit som hovedtrener. Fredriksen hadde vært keepertrener i 2009. En ambisiøs trenerspire som tok over en spillerstall som etterhvert ble mer og mer lik stallen før opprykket til 2.div i 2008. Spillerne som kom til for å spille 2.div, forsvant fort etter nedrykket og stammen fra opprykksåret stod igjen. Det ble en absolutt godkjent sesong med en 3 plass bak suverene vinner Hasle Løren og Grorud som satset tungt på opprykk. Assistent dette året var Geir Harald Smith som etter sesong tok over hovedansvaret når Fredriksen søkte nye spennende utfordringer i Vålerenga G16 som han tok til både serie og cupgull i 2012. 

2011 var som nevnt Smith hovedtrener sammen med Rune Stokken som ble løst fra kontrakten halvveis i sesongen. Det ble en sesong midt på treet og for senior B gikk det så dårlig at en rykket ned. 6 plass på tabellen var et godt steg ned fra tidligere år og foran 2012 sesongen ble det lagt klare planer for hvordan en skulle bygge laget opp igjen og kjempe om opprykk til 2.divisjon igjen. 

Sportslig leder Magne Aarvik kom på dette tidspunktet inn som assistent for Geir Harald Smith. Det ble gjort en god jobb med å skape en tydelig spillestil som skal gjennomsyre klubben fra UllernAkademiet til klubbens A lag. Resultatene ble også gradvis bedre, men en kjempet mot et Lyn på vei opp fra askene og de var det lite å gjøre med når en fikk en dump i form etter den gode starten. På høsten dro laget ut en seiersrekke på 10 kamper og endte til slutt som nr 3 bak Lyn og Modum. Dessverre klarte en ikke å rykke opp igjen med B laget, noe som var en stor nedtur og desto viktigere å klare i 2013. Dette året fikk en også se at spillere fra det nye sportslige regimet i Ullern Fotball for alvor begynte å tre frem. Brødrene Bjerke Christensson spesielt gjorde seg bemerket. Eldstebror Stefan (f.94) som en offensiv målfarlig midtbanespiller skårte flere mål og viste prov på sine gode ferdigheter. Aleksander (f.96) var ikke veldig aktuell på våren men kom enormt gjennom sommeren og på høsten var han så å si fast back på laget som gikk fra seier til seier. Slett ikke dårlig for en siste års guttespiller. Keeper Joakim S. Bødtker (f.96) fikk også sin debut i mål. En annen Ullerngutt, Kristoffer Aspelund Berg, passerte 100 kamper og det er ingenting som gleder mer enn å se egne gutter komme opp på A laget. 

I 2012 er Geir Harald Smith fortsatt trener, dette året sammen med Ole Johan Aas som kommer inn i en full stilling fra Mysen. 

Profilen

GAUTE LARSEN

Gaute Larsen startet i Ullern i 1975, og gjorde ganske tidlig fotballen til sitt levebrød. – Jeg lærte utrolig mye i Ullern, forteller Gaute. Jeg hadde flere gode trenere, som Ron Meades og Leif Eriksen og høstet masse erfaring. Den første store opplevelsen var da vi rykket opp i 3. divisjon i 1983. Laget besto av halvparten spillere fra egne rekker og resten spillere utenfra. Egne spillere hadde kommet opp gjennom juniorlaget og vi var heldig med spillerne vi fikk utenfra. Den sesongen slapp vi faktisk ikke inn baklengsmål på hjemmebane !

En annen tidlig morsom opplevelse var da jeg fikk et treningsopphold i Liverpool. Jeg bodde hjemme hos Liverpoolspilleren Gary Ablett, og til gjenjeld gjestet han Ullern og bodde hjemme hos meg i to uker. Han spilte faktisk en kamp for Ullerns B-lag også !

Mn første trenerjobb var i 1985 da jeg trente laget sammen med Leif Eriksen. Vi hadde rykket ned i 1984, men oppholdet i 4 ble kort. Vi var helt suverene. Jeg husker også en helt jevnspilt cupkamp mot topplaget Moss FK, men tapte 1-2. Jeg husker avisoverskriften fra den kampen: ”Hvem spiller i 1. divisjon”?

Apropos cup: Jeg husker også en fantastisk cupmatch mot Mjøndalen, som på det tidspunktet ledet topp-ligaen i Norge. Vi spilte 2-2 i Mjøndalen etter å ha ledet 2-1 veldig lenge. Et feil idømt straffespark førte til omkamp på Ullernbanen, hvor vi tapte 0-1.

1988 gikk jeg til Frigg, hvor jeg spile 3 sesonger, men kom så tilbake til Ullern som spillende trener i 1992. Da kom vi i gang med en ny satsing, hvor vi bygget stein på stein. Godt samhold i laget og gode forsterkninger gjorde at vi fikk et godt lag. Jeg husker vi slo Skeid i cupen i 1. runde. I 1994 ledet vi serien lenge, men ble tilslutt nr 3 – vi var nå i nåværende 2. divisjon. Men så i 1995 kom altså opprykket.

Det var en utrolig prestasjon at en bydelsklubb som Ullern skulle klare å ta steget opp i 1. divisjon. Dessverre rykket vi ned igjen, men det var bare fordi NFF dette året gjorde om på seriesystemet med overgang til kun én 1. divisjonsavdeling. Det betydde at seks laget rykket ned, og vi var 4. sist og rykket ned – dessverre.

Etter dette gikk Gaute til Bærum Sportsklubb for en sesong, før han havnet i Stabæk som assistent-trener og så hovedtrener for tippeligalaget i perioden mai 2001 til oktober 2004. I dag er Gaute trener for Bryne.