Hvor viktig tror du søvn er?

Postet av Ullern Bandy den 10. Des 2019

Søvn er like viktig som kost og mosjon. Men stress, stillesitting og lang tid foran skjermen bidrar til å gi oss vesentlig dårligere søvnkvalitet. 

Mange anser at søvn er en passiv tilstand, men egentlig er det akkurat omvendt. Når vi sover prosesserer vi enorme mengder informasjon som vi har samlet i løpet av dagen. Søvnen spiller en viktig rolle for at hjernen skal kunne bearbeide alle inntrykk og følelser og slik forberede kroppen foran neste våkne periode. 

Mangel på søvn svekker prestasjonsevnen 

Får man ikke nok søvn kan det være vanskeligere å lære seg nye ting. Det kan også være mer utfordrende å håndtere stress, samt å prestere på skolen, på idrettsarenaen eller i arbeidslivet.

Hver dag bombarderes vi med inntrykk fra samfunn, skole, venner og familie. Informasjonen sorteres og hjernen markerer hva som skal spares og hva som kan renses vekk. 

Vi klarer ikke å arkivere alle de tusentals inntrykk som vi har samlet på oss i løpet av dagen. Hjernen registrerer hele tiden hva som skjer i våre omgivelser, men det meste er irrelevant for vår overlevelse. Ved å sortere bort gammel informasjon kan hjernen spare energi og skape forutsetninger for å fylle på med mer.

Hjernen legger et avansert puslespill

Hjernen arbeider frenetisk for å tolke hvor de nye bitene kan plasseres og hvordan de kan brukes. Når vi sover strømmer en væske gjennom hodet og spyler vekk uviktig informasjon. Dette skjer for å holde hjernen velfungerende og frisk. Vi trenger søvn for å kunne håndtere inntrykk, følelser og videreutvikle minnet. Alt dreier seg om å beholde en emosjonell balanse.

Kroppen har mange utfordringer og søvnen er en viktig del av vårt samlede forsvar. Det er ikke bare hjernen som trenger hvile. Søvnen er også viktig for muskler, immunforsvar og indre organer. Alle disse funksjoner er aktive når vi sover.

Stadig oppkoblet– aldri avkoblet 

Å alltid være oppkoblet er for mange en selvfølge både i hjemmet og på arbeidsplassen. Men hvordan påvirkes egentlig vår hjerne av langsiktig stress – og når er det på tide å logge ut?

Kortsiktig stress er ikke negativt – og vi mennesker trenger det for å kunne fungere. Men langvarig stress over måneder og år, uten mulighet til restitusjon, kan være skadelig.

Stress, skjermtid og stillesitting bidrar altså til vesentlig dårligere søvnkvalitet. Samtidig er det ingen vei utenom, vi mennesker må forholde oss til den raske tekniske utviklingen. Mobilen er i dag en naturlig del av den moderne livsstilen. Man kan jo tenke på å ta en time-out i blant og dermed la hjernen koble av. Vi må rett og slett tørre å ha det kjedelig. 

Viktige kontraster 

Søvnen gjør at vi blir både smartere, friskere og lykkeligere. Hva kan vi da gjøre mer av for å sove bedre? Døgnrytmen er alfa omega når det kommer til søvnen. Det viktigste er at vi sørger for å oppleve en tydelig kontrast mellom dag og natt. Det dreier seg om å følge kroppens indre klokke. Vi trenger lys, næring og mosjon på dagtid – samt mørke, faste og hvile om kvelden. Positive tanker hjelper generelt også.
Prøv å finne en rutine som passer akkurat for deg. Ikke ha fokus på at du ikke kan sovne, men tenk på at du trenger å slappe av.

Om du ikke kan sove, så stå heller opp! Så lenge du ikke utsetter deg for sterkt lys, kan det være smart å sette seg i et annet rom og eksempelvis lese. Først når du føler deg trøtt, går du tilbake til sengen.


Sov godt!

 

 

Kilde: Christian Benedict, dosent i neurovitenskap, aktuell med boken ”Sömn, sömn, sömn” (Bonnier Fakta).



Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.