Vi står 100% bak Bøler IF og debattinnlegget i Aftenposten! Nå må politikere skjerpe seg og slutte med all tåkepraten!

Postet av Ullern Idrettsforening den 31. Jan 2024

Vi ble lovet ny kunstgressbane i år sammen med flere andre idrettsforeninger, men i desember så fikk vi en mail om at det mangler penger til dette. Etter noen måneder med prosjektering, planlegging og møter med blant annet en leverandør som leverer granulat med 0%plast, så fikk vi den nedslående beskjeden om at det ikke blir noe allikevel. Vi trodde vi skulle lage Norges mest miljøvennlige kunstgressbane med ny teknologi som reduserer energibehovet med 80%! 

Nå slukker vi branner hver uke med en "ubrukelig og helsefarlig" kunstgressbane. Vi ser barn og unge får uvanlige mange belastningsskader og vi må dele banen vår i seks deler for å få plass til alle. Allerede denne vinteren har vi brukt nærmere en million på strøm til undervarme, brøyting, vedlikehold og reparasjoner. Ukentlig så ryker gamle varmekabelsløyfer. Les artikkelen der daglig leder i Bøler IF deler sin bekymring: Les hele saken her!

Bilde fra Aftenposten: Privat. Marius Sigolsen

Politikere har nok en gang nedprioritert den viktigste arenaen for barn og unge, nemlig idretten. Fotballen er den største idretten i Oslo der mange barn og unge holdes i aktivitet gjennom glede, samhold og mestring! Som min kollega i Bøler IF, Marius Sigolsen, sier så ikke fotball en idrett man holder på med kun når det er varmegrader i luften. Men jeg løfter dette et hakk høyere opp da det er nemlig mange idretter som har blitt helårsidretter. Det er gamle og utdaterte holdninger som mener noe annet. Ja, vi som en idrettsforeningen skal og vil legge tilrette for å drive flere idretter samtidig, også gjennom hele året. Kanskje er det sant at lediggang er «roten til alt ondt» og mange blir da gående rundt med masse energi, lopper i blodet uten noe annet fornuftig å bedrive. Det er ikke alle som alternativt kan eller vil velge en annen idrett. Men på et visst nivå og en viss alder ( uten å gå innpå denne diskusjonen)  så vil en langrennsløper eller ishockey-/bandyspiller prioritere sin idrett gjennom hele året. Det samme gjelder fotball. Det er mange idretter som vil merke et frafall om vi ikke skjønner dette, ikke bare fotball. Her må vi henge med i tiden og det blir kunnskapsløst å si at for 20 år siden så gjorde vi det annerledes. Politikere kan begynne med å doble hodestøtten som også har stått stille i over 20år. Med vanlig indeksregulering så burde den ha økt med 200kr. Det vil hjelpe noe på driftssiden og kanskje gjøre noe med dette i 2024?

Da Oslo kommune og det offentlige bidra mye mer, spesielt på driftssiden da det har blitt mye dyrere å drifte idrettsanlegg. Vi har en vinteravtale med Bymiljøetaten, BYM, som jeg i utgangspunktet ikke ville skrive under på fordi den legger alt ansvaret over på oss som idrettsforening. For meg er denne avtalen et bedrageri mot idretten.  Hva bidrar BYM med? Jo de fakturerer oss for å bruke banen med kr 15 000,-.Det er heldigvis rundt 0 grader for tiden, men her er det fem sløyfer som er ødelagt og det større "humper" med is på tvers av banen. Disse er glatte og potensielt farlige.

Bilde av Ullern kunstgress 30.01.2024 der det varmesløyfer har gått i stykker og det danner seg humper med is.


Vi må selv betale for brøyting av snø, undervarme og annet vedlikehold. Tilsammen en million kroner som medlemmene våre må betale. Dette går ikke i lengden og vi ser allerede frafall fordi det begynner å bli for dyrt og anleggssiden er ubrukelig til tider.

Dette handler ikke om bare fotball, det handler om idrett generelt der det offentlige må bidra mer FØR det er for sent. Vi har det siste året sett utviklingen av økt kriminalitet blant barn og unge, og jeg mener at å beholde barn og ungdom i idretten er riktig medisin og riktig investering. En ungdom som faller utenfor både idrett og senere arbeidslivet koster samfunnet flere millioner pr ungom. Det er også en kraftig økning av gjengkriminalitet og voldssaker blant de unge som truer tryggheten i lokalsamfunnet. Den tragiske hendelsen i Bærum før jul bekrefter bekymringene:  Les mer om den tragiske hendelsen i Bærum her

Bilde fra Aftenposten Jan T.Espedal

Samtidig så må vi engasjere ungdommen til å forme morgendagens idrettsanlegg så det blir "kulere" å henge der på kveldstid og i helger. Vi jobber med å skape aktiviteter som ungdommer selv ønsker og idretten bør ta sin posisjon som den viktigste møteplassen i lokalsamfunnet. Nå må politikere handle og ikke komme med tåkepraten som du gjorde før valget i september. Vår idrettspresident belyser at et godt idretts­tilbud er en investering for å unn­gå frem­tidige og langt større kost­nader for kom­munen.

Les hva vår idrettspresident mener fremtidige investeringer av godt idrettstilbud

Kronikkforfatterne: Zaineb Al-Samarai er president i Norges Idrettsforbund, Siri Ommedal er styreleder i Rogaland idrettskrets.

Jeg stiller gjerne opp til samtaler med politikere for å høre hvordan de ønsker å prioritere idretten fremfor å slukker mange branner i fremtiden. Eller kanskje vi skal bruke en milliard på å slå sammen noen fylker igjen? Det er da i allefall godt å vite at vi AS Norge har en genial oljefondsjef som sørget for at vi i Norge hadde en avkastning på den lille summen av kr 2 222 milliarder kroner for kun 2023, men totalt har vi et beløp som er litt for langt for meg å skjønne: 16 220 500 140 180,- pr 30.01.2024 kl 23:00. Noe viktigere enn dette er faktisk vår fremtid, barn og unge. De fortjener at vi investerer i dem og i idrett!

Mvh Alexander Aas

Daglig leder Ullern IF


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.