Fra Eliteserien til Ullern, nivåforskjellen ikke SÅ stor!

Postet av Ullern Fotball den 27. Jan 2022

Thomas Martinussen kom til Ullern i 2019 og allerede etter første økt var Didrik Bjella i ekstase over spilleren som var kommet til klubben. Spilleren med fortid fra Eliteserien er nå klar til å ta fatt på sitt fjerde år i Ullern drakta og ser lyst på mulighetene for at klubben skal nå sin målsetning kommende sesong.
Gutten fra Fiskarstranda
Thomas Skog Martinussen vokste opp på Fiskarstranda, en liten bygd i Sula kommune. Thomas var fast bestemt på å bli fotballspiller i ung alder og via den lokale klubben Fiskarstranda, Langevåg og så juniorlaget til Aalesund skulle det vise seg at drømmen om Eliteserien skulle vise seg å være mulig.

Bilde fra debutkampen mot Tromsø IL.


Debuten mot Tromsø
17 år gammel på en kald høstkveld oppe i nord skulle Thomas få sin debut i Eliteserien under Kjetil Rekdals ledelse. Etter 69 minutter spilt blir Martinussen byttet inn for Peter Orry Larsen.
Det skulle bli ytterligere 2 kamper til for 17-åringen denne sesongen og påfølgende sesong i 2013 fikk Martinussen 17 kamper i en sesong hvor Aalesund var med å kjempe om medaljer helt til siste slutt, men måtte dessverre ta til takk med 4.plassen.
- Jeg husker vi skulle spille borte mot Tromsø og at det var veldig kaldt den kvelden. Vi hadde en god del skader den tiden så jeg følte meg ganske sikker på at jeg kom til å komme innpå den kampen. Så etter en halvtimes tid så var Kjetil Rekdal forbannet fordi vi lå under 1-0 etter at Kara Mbodj hadde smelt en ball i krysset, så da fikk jeg beskjeden om at jeg skulle innpå.
Tromsø på den tiden var veldig gode og endte vel på 4.plass den sesongen, så selv om vi tapte den kampen 1-0 så følte jeg selv at det gikk ganske bra for min egen del. Fikk også med meg en solid stempling fra Kara Mbodj som for øvrig hadde noe av de største skoene jeg har sett. Så en god debut, ler Martinussen! 

Sesongen etter spilte jeg over halvparten av kampene i en rekordbra sesong for Aalesund sin del, da under Janne Jønsson sin ledelse. Da kjempet vi om medalje, men dessverre måtte vi nøye oss med 4.plassen. 

Mindre spilletid
Påfølgende sesonger ble det dessverre mindre spilletid for Martinussen og måtte etter hvert innfinne seg i å bruke mer tid på benken enn tid utpå banen og i en alder av 21 begynte han å merke at litt av fotballgleden var forsvunnet og for første gang kjente han at han var litt lei av fotball.
- Jeg var 21 år og mange av mine kompiser var reist for å studere. Vebjørn Hoff som nå spiller i Rosenborg var gått forbi meg i køen og jeg følte meg på en måte litt gammel til å være der jeg var. Henrik Bjørdal var gått til Brighton og han var to år yngre enn meg, så jeg følte på en måte at jeg ikke klarte å ta det siste steget. 
Så hadde jeg mange kompiser som spilte i Brattvåg i 2.divisjon og klubben hadde vært på meg en god stund og ville at jeg skulle komme dit. De var veldig ryddige i prosessen og ga meg tiden jeg trengte for å bestemme meg. Jeg hadde også tilbud fra Hødd som var i Obos, men jeg bestemte meg for at Brattvåg var veldig passende for meg. 
Det valget er jeg veldig glad for at jeg tok, tiden i Brattvåg var helt konge. Det var rett og slett en veldig fin klubb å være i. Klubben var veldig ambisiøs og alle sammen dro i samme retning og du følte at alle i og rundt klubben gjorde det de kunne for at det skulle være så bra som mulig. I den tiden fikk jeg virkelig tilbake gleden med fotball og syntes det var gøy igjen. 

(Cupkamp for Brattvåg mot Rosenborg, 2018)

Overgangen til Ullern
Thomas og hans samboer skulle flytte til Oslo sommeren 2019, han skulle studere og samboeren skulle jobbe.
Ullern og Didrik Bjella var da helt ukjent for Thomas, men linken fra Langevåg Lars Austnes og daværende keeper Henrik Hagen ble åpningen for at Thomas valgte å signere for klubben som da lå midt på tabellen i 3.divisjon.
- Jeg husker jeg klarte å komme for sent til min første trening. Total feilberegning av hvor lang tid det tar å forflytte seg i Oslo i rushtrafikken kontra der jeg kom fra gjorde at jeg kom langt inn i økten. Men den første økten jeg hadde når jeg omsider var på plass leverte jeg en av mine beste økter. Det var en slik type økt hvor alt jeg prøvde på lyktes, så mulig jeg ga et vel godt inntrykk den første økten, sier Martinussen med et smil. 

2021-sesongen endte med opprykk for Ullern og spillerne er nå i gang med en hard preseason oppkjøring hvor de allerede førstkommende lørdag møter Frigg Oslo til treningskamp på CC Vest Arena. Thomas ser positivt på kommende sesong og gleder seg unaturlig mye foran lørdagens kamp i følge han selv.
- Jeg kommenterte det faktisk til dama her om dagen at jeg gledet meg skikkelig til kampen mot Frigg, det er egentlig ikke så normalt for min del i denne perioden av sesongen at jeg ser sånn frem til en treningskamp. 
Men jeg syns vi har en spillergruppe og et team rundt laget som virkelig vil prøve å bli så god som vi kan og jeg tror virkelig vi kan slå godt fra oss denne sesongen. Målsetningen er naturlig at man ønsker å overleve i divisjonen, men samtidig føler jeg at vi har en spillergruppe og spillestil som kan gi oss noen fordeler som kan gi oss resultater som fører oss et stykke opp på tabellen. 


Eliteserien - Ullern 
Som ung og lovende spiller fikk Thomas Skog Martinussen tidlig sin debut i Eliteserien og fikk mange kamper i vår øverste divisjon og selv om han nå spiller i 2.divisjon så fremhever han at nivåforskjellen ikke nødvendigvis er så stor og at spesielt unge spillere burde være bevisst på dette.
- Nivåforskjellen er jo der, men samtidig er den ikke så stor som mange kanskje tror. Det handler aller mest om tempo og valg. Fysisk og teknisk så er det egentlig ikke så stor forskjell, men det handler mer om tempoet man gjør ting og i valgene man tar, og dette kan man lære seg. Jeg føler det er litt viktig å poengtere ovenfor de unge spillerne at hvis man spiller i 2 eller 3 divisjon så er ikke veien så lang som man kanskje skulle tro. Det er litt tilfeldigheter i hvem som tar steget helt opp, men spiller man feks for Ullern så har man alle muligheter for å kunne ta steget opp i Eliteserien. 
Ta Alexander Nilsen hos oss for eksempel, han har jo veldig gode ferdigheter, han er kvikk, han er teknisk og har et øye for spillet, men mangler enda litt voksenfotball. Jeg vet det er kjedelig å høre og jeg hatet å høre det selv når jeg var ung, men det er samtidig noe i det. 
Litt mer kynisme og punch, kan du lage et frispark så lager du frispark. Ta et gult det er ikke så farlig. Så litt mer punch og enda mer frispark på trening så nærmer vi oss, ler Thomas. Men han kan tilegne seg de ferdighetene og da kan han også ta steget videre. Det er ingenting i veien for at ikke han skal kunne ta steget videre til Eliteserien, men det er fortsatt en vei å gå.

Bilde 2021: Fra venstre, Toppscorer: Jens Bonde Aslaksrud. Årets mål: Ismar Dizdar. Mest fremgangsrike: Magnus Fosen. Årets Spiller: Thomas Skog Martinussen. Spillernes spiller: Terje KirsebomViktig spiller for Ullern
Hovedtrener Didrik Bjella er klar på hvor viktig det har vært og er å ha en spiller med en slik kvalitet og erfaring i troppen.
- Thomas kom til oss i 2019 og har egentlig satt en standard fra første stund både på trening og i kamper. Han er en slik spiller som gjør sine medspillere bedre og hever nivået generelt både på og utenfor banen. 
Han er fotballfaglig veldig sterk i tillegg til å være en god spiller selv, og spillerne våre og spesielt de yngste høster veldig mye lærdom fra han bare ved å spille med eller mot han. I tillegg er han flink til å by på seg selv i pausene hvor han ofte tar en prat med unggutta og forsøker å hjelpe dem. Vi er som alle andre ville vært på vårt nivå ekstremt glad for å ha han hos oss. 


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.