Ta vare på dommeren - alltid!

Postet av Ullern Fotball den 19. Mai 2022

Vi er så heldige å ha et stort knippe med svært engasjerte folk i Ullern. Noen er mer synlige enn andre, og mange fortjener absolutt mer oppmerksomhet for innsatsen de legger ned for idretten. I løpet av sommeren vil vi publisere en serie med artikler om disse kjente og kjære hverdagsheltene som får klubbens hjerte til å slå. 

Første hverdagshelt ut er dommeransvarlig Erik Fillipsveen.

Hva består jobben som dommeransvarlig egentlig av? 

Kort fortalt er det å tilrettelegge for dommerne i klubben – å ta vare på de vi har, bidra til å få flere dommere og sikre at spesielt de yngste får den oppfølgingen de trenger for å være klubbdommere og kunne lære og utvikle seg videre.

Hvor mange dommere har Ullern, og hvem er med i stallen? 

Vi har i løpet av de siste fire årene rukket å utvikle 14 rekrutt- og kretsdommere. De fleste av dem dømmer aldersbestemte klasser, og et par av oss dømmer seniornivå. Og vi er en ganske variert gjeng – noen er voksne sånn som meg, men vi har også en del yngre dommere, fra 17 år og opp i 30-40 årene. Det er et fint utgangspunkt, men vi har absolutt plass til flere - spesielt flere jenter!

Hvor lenge har du holdt på med dette? 

Jeg har vært dommeransvarlig i Ullern i fire sesonger, men har vært dommer siden jeg var 14 år. Nå hadde jeg riktignok ganske mange år med pause etter at jeg ble 20, men gjenopptok karrieren da sønnen min begynte å spille fotball og de manglet dommer. Jeg trives jo med oppgaven, og synes den er veldig viktig – og veldig moro!

Ja, hvorfor driver du egentlig med dette? 

For det første er det en veldig viktig rolle i fotballen – uten dommer blir det jo ikke noen kamper!

For det andre så lærer man så mye av å være dommer – og det gjør jeg fortsatt etter så mange år. Jeg har lært masse om ledelse, kommunikasjon, psykologi, å ta raske valg, møte motstand – det er veldig lærerikt og svært givende! Personlig mener jeg jo at alle burde prøve seg som dommer, for du lærer så mye om både deg selv og andre.

Også er dommeren en rolle jeg mener at fotballen ikke evner å ta skikkelig vare på, og ønsker å bidra til å endre dette. Det er ikke noe kultur for å ta vare på dommeren – det har vært mye «ut med dommeren, inn med kua» opp igjennom. Men fotballen er helt avhengig av gode dommere, og både klubbene, spillerne, trenerne og publikum må bli mye flinkere til å ta vare på dommerne sine! Der mener jeg vi har en jobb å gjøre med å snu den kulturen.

Hva skal til for å skape gode rammer for dommeren? 

Det faller mye på lagledelsen og trenerne. Det viktigste er egentlig bare å prate med respekt. Særlig til de yngre dommerne. Man kan godt være uenig i avgjørelser, men husk at de er mennesker og at de er der for å lære. De aller fleste dommere dømmer bare ett år før de slutter, og det er veldig synd, for det er veldig sjelden at det er dommeren som er den dårligste på banen …

Det skal jo være følelser og engasjement i fotball, hvis ikke blir det jo kjedelig. Men det er ingen grunn til å skjelle ut en 17 åring for å ha dømt feil corner. Det er tross alt et spill dette her. Det viktigste skal og må være idrettsgleden, og vi må fokusere på at det faktisk skal bli folk av disse barna. Da synes jeg det er merkelig at ikke trenere og foreldre går foran som bedre forbilder – at det er greit å lære barna at det er ok å skjelle ut andre folk. Jeg blir ganske lei meg når jeg hører om trenere som nekter å takke en 14 år gammel dommer for kampen. Hvilket signal sender det til spillerne?

Hva skal til for å være en god dommer? 

Man må kunne sette rammer og være en leder – du skal jo lede en kamp. Det er mye personlighet. Det holder ikke bare å blåse hardt i fløyta og løpe mye. Du må være tydelig og kunne si ifra. Du må like å være i midten. I utgangspunktet skal jo dommeren helst være usynlig, men må likevel kunne være veldig synlig når det gjelder.

Men du må være trygg på deg selv. Og det kan egentlig alle bli, hvis de får den støtten de trenger. Man trenger egentlig bare å ville – men man må ville over litt tid, for det er ingen som er veldig flinke med en gang. Det tar gjerne både 3, 4 og 5 kamper før man får den mestringsfølelsen, så man må orke å stå litt i det. Vi ser at de som begynner som dommere når de er litt eldre holder ut lenger enn de som begynner veldig unge. Man blir litt tøffere, og man er kanskje ikke like redd for å gjøre litt feil hvis man er eldre.

Sånn opplæringsmessig må man dømme såpass ofte at man føler at man mestrer. Jeg vil vel si hvertfall en kamp hver 14. dag, men de fleste dømmer ca en kamp i uka. Hvis man ønsker å være kretsdommer krever det at man dømmer 20 kamper i sesongen. Ellers kommer det an på hvilket nivå du ønsker å dømme på. Jo høyere divisjon, jo tøffere og mer krevende blir det.

Og man må kanskje være litt rar for å bli dommer? Man reiser jo ofte i en time, for å løpe rundt i 90 minutter og få kjeft, og så dra hjem igjen – så man må kanskje være litt spesiell for å like det…

Hva er ditt beste dommerminne? 

Jeg har mange fine dommerminner, men jeg kan ta en som var litt nylig? Her om dagen fikk jeg en SMS fra laget som tapte 7-0 hvor de skrev at jeg både var den hyggeligste dommeren de hadde hatt -  og samtidig veldig, veldig god. Sånne tilbakemeldinger varmer!

Jeg er jo som regel blid og fornøyd og opptatt av å skape gode fotballkamper. Det er nok en styrke, for jeg får ofte mye hyggelige kommentarer tilbake. Man trenger ikke være sur og streng for å ha kontroll i en kamp...

Men gode øyeblikk er det egentlig veldig mange av – det er en veldig god følelse når du er på riktig sted til riktig tid og kan være helt trygg på at avgjørelsen din er korrekt. Men så har du selvfølgelig også det motsatte, hvor det kommer en spiller imellom og du ikke helt får med deg situasjonen. Det er en dårlig følelse, og de opplever man jo også ganske ofte. Da gjelder det bare å være ydmyk og innse at det er lov å gjøre feil iblant, og at det går bra likevel.

Hva slags dommerambisjoner har Ullern? 

Vi har ikke noe kvalitetsmål. Det hadde vært stas å dyrke frem dommere som kan dømme oppover i divisjonene, men det er ikke det som er det viktigste. Vi ønsker først og fremst flere dommere. Det er viktigere for oss som klubb å ha nok dommere til å spille egne fotballkamper, ikke at vi har en dommer i eliteserien.

Når det er sagt angrer jeg egentlig litt på at jeg ikke satset mer selv da jeg var ung. Det er så mye man kan oppleve som dommer hvis man ønsker å satse - og det er tross alt lettere å bli toppdommer enn toppspiller, selv om det selvfølgelig er krevende det også.

For de som har lyst til å bli dommere i Ullern – hva skal de gjøre og hvor skal de henvende seg? 

Det beste er å ta det gjennom treneren. Det kommer litt an på hvor gamle de er, og hva de har lyst til. For å bli klubbdommer kan man ta kontakt med treneren sin som sender inn til oss. Så kan man være med på dommerkurset vi holder to ganger i året. Da deltar man på en kveld med teorikurs, før man får man praksis på cupen rett etterpå. Det er et kurs på våren og et på høsten*.

Har du en siste oppfordring til Ullern-folket? 

Ta vare på dommeren – alltid! Husk at han/hun er under opplæring. De aller fleste dommerne som du får inntil 16års alderen har dømt maks to sesonger. De kommer til å gjøre feil, men det betyr ikke så veldig mye. Det viktigste er at man tar vare på idrettsgleden og at alle får lov til å lære og utvikle seg – også dommeren. Ellers er det masse å lære som dommer, og kan anbefale det på det sterkeste!

 

Har du noen spørsmål om Ullerns dommerutvikling og/eller har lyst til å melde deg på kurs kan du ta kontakt med Erik på e-post erik@fillipsveen.com 

* høsten 2022 holdes det dommerkurs i forbindelse med CC-vest cup 27. - 28. august 2022

 

PS: har du tips til flere hverdagshelter vi bør ta en prat med? Send en epost til tonjeruud@gmail.com


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.