Jentefotballens dag - lørdag 29. oktober!

Postet av Ullern Fotball den 26. Okt 2022

Jentefotballdagen er rett rundt hjørnet! 29. oktober inviteres alle fotballspillende jenter i Ullern til å delta i en 5er-cupkonkurranse som spiller eller trener. Dette er en årlig tradisjon du ikke bør gå glipp av! 

I år representerer vi blant annet Brasil, Norge og Frankrike. Hvem blir kåret til mester?

Som alltid vil det være en innholdsrik kiosk for alle deltakere og tilskuere. Vi gleder oss til å se deg der!

Hva er jentefotballdagen?

Jentefotballdagen er en årlig begivenhet som finner sted på Ullernbanen. Det er en 5-er fotballcupkonkurranse åpen for alle jenter som spiller i Ullern! Dette er skikkelig Girl power! 

Hvorfor er jentefotballdagen viktig?

Jentefotballdagen er viktig fordi den gir en mulighet for Ullern jenter som elsker fotball til å komme sammen og å spille på tvers av lag og alder. At de eldre jentene er trenere bidrar til å gi inspirasjon og glede til de yngre jentene som er Ullern Fotball sin fremtid.



JA til Sunn idrett!

Postet av Ullern Fotball den 16. Okt 2022


Lørdag 15. oktober var rundt 50 spillere og foresatte fra Ullerns eldste jentelag samlet for å høre foredrag om god ernæring for unge spillere.


Foredraget ble holdt av Silje Hønneland fra Sunn idrett - et satsingsområde i Norges idrettsforbund med mål om å spre kunnskap om idrettsernæring og fremme gode holdninger og verdier knyttet til mat, kropp, helse og prestasjon. Hønneland har selv vært aktiv fotballspiller og er i tillegg til å være ernæringsrådgiver og foredragsholder for Sunn idrett, også sportslig leder og trener for kvinnelaget i Lier IL. 

Tenk enkelt!

Et av hovedbudskapene i foredraget var viktigheten av fokus på det grunnleggende matinntaket i form av fire gode hovedmåltider om dagen. Det er denne maten som danner grunnlaget for god og riktig ernæring, og som skal sørge for det Hønneland kalte de tre B’ene; bensin, byggeklosser og beskyttelse. Maten skal inneholde en tredjedel karbohydrater som gir energi (mer hvis man trener mye), en tredjedel proteiner (og kalsium) som bygger opp, reparerer og vedlikeholder cellene, og en tredjedel frukt og grønt med viktige næringsstoffer som beskytter mot sykdom og skader. 

Alle ungdommer trenger forskjellig mengde mat, og dette kan endre seg raskt i denne vekst og utviklingsperioden. Med gode rutiner og litt planlegging bør det likevel være fullt mulig å møte behovet med et variert inntak av helt vanlige matvarer uten å måtte benytte seg av tilskudd og spesialkost (unntaket er selvfølgelig hvis dette er anbefalt av legen).

Veien til målet kan være kronglete og krever tålmodighet

 

Ulikhet og sårbarhet

Hønneland la mye vekt på at både kropp og ferdigheter utvikles ulikt og i rykk og napp. Ungdommer i vekst er både svært ulike, sårbare og selvkritiske, og kan fort ønske seg enkle løsninger hvis de føler at de skiller seg ut eller ikke strekker til.

Man skal hverken sammenlikne seg for mye med andre jevnaldrende eller med toppidrettsutøvere som har svært krevende treningsopplegg med skreddersydde program med tilpasset spesialkost og tilskudd. Juniorspillere kan og bør ikke kopiere seniorutøvere som både er ferdig utvokst og konkurrerer på et helt annet nivå med et helt annet støtteapparat rundt seg. 

Hun oppfordret ungdomsspillerne til å være tålmodige og ikke begynne å tukle med hverken mat eller treningsopplegg selv om man legger på seg noen kilo, gjerne skulle hatt mer muskler eller står litt på stedet hvil i spillerutviklingen. Dette er helt naturlig – hold blikket rettet mot målet, hold deg til planen, snakk med treneren din og vær kildekritisk til ernærings- og/eller treningsråd fra nettet og sosiale medier. Husk at det ikke finnes noen snarveier eller quick fix når det gjelder kropp og ernæring.

De individuelle ulikhetene er store, og for jenter i puberteten kan hormonsvingningene rundt eggløsning og menstruasjon utgjøre en ekstra utfordring. Overskudd, utholdenhet og belastningsevne kan for den enkelte spiller variere mye fra en uke til en annen, og jentene ble derfor oppfordret til å lytte til kroppen og snakke med treneren om dette, slik at man ikke presser kroppen for hardt.

Krever planlegging å få i seg nok energi

Når treningsmengden øker, må også matinntaket øke. Hvis man skal trene flere timer hver dag, er det viktig at man har en god plan for hvordan man skal få i seg nok næring. Hovedutfordringen til mange unge utøvere i vekst er å få i seg nok energi slik at tanken til enhver tid er full for å kunne yte maksimalt både på skole, i fritid, i kamp og på trening. 

Nok energi vil bidra til overskudd, vekst, god søvn, bedre konsentrasjon og færre skader. Har man derimot et energiunderskudd vil kroppen kunne gå i krisemodus og nedprioritere viktige funksjoner som kan føre til lavere forbrenning, tretthet, hodepine, lavere hormonproduksjon, depresjon, redusert vekst, dårligere immunforsvar og økt risiko for skader. Forskning viser at nok søvn og riktig ernæring kan redusere forekomsten av unødvendige skader med så mye som 50%. 

Så lenge man ikke trener mer enn en gang om dagen bør fire gode hovedmåltider være nok, men mange kan ha behov for påfyll både før og etter trening. Små restitusjonsmåltider i treningsbagen kan være en god rutine hvis man ikke er sikker på at hovedmåltidene møter energibehovet. 

Skap gode matopplevelser

Målet med foredraget var å øke bevisstheten rundt mat og ernæring, uten å la matinntak bli en plikt og få en overdreven plass i hverdagen. Hønneland påpekte at ingen mat er feil, at det er viktig at man gleder seg til hvert måltid, og at det absolutt er love å kose seg iblant. Det er viktig å ta vare på matgleden, og de beste øyeblikkene skapes ofte rundt matbordet med de du er glad i – det gjelder både familien og laget. Delte matopplevelser kan være en viktig del teambuildingen, og felleslunsjer, pizzatreff eller kveldsmat etter trening er et positivt bidrag i treningshverdagen.

Foreldrene fikk en ekstra oppfordring til å tenke på egne vaner og hva slags forbilder man er for barna sine. Husk at barna gjør som du gjør, og ikke som du sier! Det hjelper lite å fortelle ungdommen alle de riktige tingene, hvis man selv har et anstrengt forhold til mat eller kropp. I en undersøkelse svarte hele 68% av de unge at de stoler på foreldrene når det gjelder hva som er sunn og usunn mat, og foreldrene er en av de sterkeste påvirkerne til gode holdninger og rutiner. 

Takk til Silje Hønneland og Sunn idrett for et svært interessant foredrag, og takk til foreldrene som bidro til jentenes pizza bake-off i etterkant av foredraget!

 


Har du spørsmål om ernæring og/eller er bekymret for eget eller andres barns matvaner?

Sunn idrett er tilgjengelig på chat hver mandag fra kl. 1930 – 2130

Du kan også sende henvendelse til post@sunnidrett.no

www.sunnidrett.no finner du også mer informasjon, webinarer, inspirasjon og oppskrifter 



Her er fremtidens ledere i jentefotballen!

Postet av Ullern Fotball den 19. Sep 2022

Lørdag 17. september holdt NFF Fotballederkurs 1 for jenter i alderen 15-25 år. Ullern stilte sterkt med hele fire deltakere; Annika Eidsvig, Maja Fasting Kristiansen, Anna Solheim og Nora Helgeland-Lawson  - alle representanter fra vårt kvinnelige A-lag.

Målet med kurset er å skape engasjement, øke medbestemmelsen, legge til rette for fotballglede for jenter og få flere jenter i leder- og trenerroller i klubbene.

Fra venstre: Annika Eidsvig, Maja Fasting Kristiansen, Anna Solheim og Nora Helgeland-Lawson

Hva synes dere om kurset? 

- Det var veldig bra og inspirerende. Vi lærte veldig mye, men det var veldig omfattende og mye informasjon. Det var gøy å møte deltakerne fra de andre klubbene, og vi fikk god innsikt i organiseringen og planene for jentefotballen.

- Blant annet fikk vi informasjon om et ungdomsutvalg – som er litt som et elevråd, bare for idrettsklubbene. Det synes vi hørtes ut som en god ide, og det har vi allerede snakket med ledelsen om.

- Ellers var det mye om trenerrollen- og lederrollen, og generelt om jenteløftet.

Hva var det som gjorde at dere deltok?

- Det ble lagt ut en åpen invitasjon fra klubben, hvor de som var interessert kunne melde seg. Det hørtes gøy ut, så vi svarte at vi hadde lyst, og fikk lov til å melde seg på.

Betyr det at dere ser for dere en leder- eller trenerrolle i Ullern i fremtiden?

- Tre av oss er allerede trenere, og jeg tror alle har lyst til å spille en større rolle i Ullern, kunne bidra og påvirke hvordan jentefotballen utvikles i klubben. Det er viktig for oss at vi klarer å beholde tilbudet til jenter i Ullern, og vi har lyst til å være gode rollemodeller og forbilder for de yngre jentene i klubben.

- Vi hadde jo ikke noen kvinnelige rollemodeller da vi var mindre – vi har vært de eldste jentene siden vi gikk i 8. klasse, og har savnet å ha noen eldre jenter som har gått foran og som vi kunne se opp til.

- Vi blir hvertfall gjerne med på flere kurs og NFFs lederkurs 2 og 3. Man lærer mye og går mer i dybden enn det vi gjorde nå, i tillegg til at det blir en del av profilen vår i NFF.

Hvor viktig er det å ha noen som går foran og baner vei?

- Jeg tror det er kjempeviktig. Både med forbilder, og ikke minst kvinnelige trenere. Trenerne skal jo ikke bare hjelpe deg til å bli bedre i fotball, de skal jo også være med å bygge opp et miljø, være støttespillere og en man kan snakke med om andre ting enn fotball. Det tror jeg er enklere med en eldre jente enn med menn.

- Vi ser jo også det når vi er trenere selv, at de mindre jentene blir veldig gira og synes det er gøy å ha jentetrenere. Det virker som at det gjør dem ekstra motiverte.

- Det er også viktig at Ullern beholder jentene så lenge som mulig, slik at man kan spille på Ullern både som 17 og 19 åring og på seniornivå. Jentene i klubben skal vite at de ikke trenger å bytte klubb hvis de vil fortsette med fotballen. Vi håper vi kan bidra til å holde jentene i klubben samlet så lenge som mulig.

Hvordan kan klubben bidra for å oppnå dette?

- Det er viktig med sosiale tiltak og gode trenere, og det synes jeg klubben er blitt ganske god på. Men de kan bli bedre på å behandle jentene likeverdig med guttene. Det er blitt mye bedre, men de er ikke helt der enda. Vi ser jo at guttelagene f.eks. får egen buss til cuper, mens vi er helt avhengig av at foreldrene kjører oss på kamp eller ta offentlig transport til kamper når vi spiller langt unna.

Har dere følt mye på det - at dere er blitt forskjellsbehandlet? 

- JA! Vi har f.eks. hatt færre klubbtrenere enn gutta opp gjennom, og fått dårligere baner og treningstider. Vi har også opplevd å bli ledd av og fått slengt kommentarer, og opplevd å ikke bli tatt seriøst.

- Men der har Kristin, moren til en på laget, vært skikkelig god! Hun har satt på plass de som har slengt kommentarer, og virkelig stått på for oss. Hun ordner også alt det sosiale for oss, så hun har vært veldig viktig for laget!

- Klubben snakker jo veldig mye om at jentefotballen er viktig, skriver på sosiale medier og kaller oss for A-laget, men vi har vel ikke alltid vi har opplevd det sånn.

- Men det er blitt mye bedre! Vi har klaget en del og pratet med ledelsen, og vi ser at det hjelper å si i fra, for det har blitt bedre! Det er for eksempel veldig gøy at det kommer flere på kampene og at det satses mer, sånn som med dette lederkurset.

Hvor mye satser dere selv da – hvor langt har dere tenkt til å drive fotballen?

- Vet ikke – vi har vel lyst til å komme så langt som mulig? Noen har nok lyst til å satse og nå langt, og flere av oss kunne nok tenke seg å kunne søke scholarships til studier i USA for eksempel.

- Men ikke alle – det er nok mange som ikke har lyst til å satse så stort, men som likevel har lyst til å holde på så lenge det er gøy.

- Jeg ser liksom ikke for meg å ikke spille fotball – det er en veldig viktig del av livet og hverdagen, og jeg håper jo veldig at vi kan fortsette å spille i Ullern i mange år til – selv om det bare er for gøy og vi ikke ønsker å bli proffe!

Hva er de viktigste, konkrete tiltakene klubben kan gjøre?

- Vi må bare fortsette å løfte jentene. Det er viktig å opprettholde det sosiale gode miljøet. De sa de jo også på kurset, at de fleste slutter pga det sosiale, så det er viktig at det er gøy. Samtidig er det morsommere å spille fotball hvis man er god, så det sosiale kan ikke gå på bekostning av det sportslige. Man må ta treningen seriøst - det kan ikke bare bli kos.

- Det er viktig at klubben klarer å ta godt vare på spillerne, og de kan kanskje bli bedre på å se spilleren og premiere innsatsen. Noen ganger kan man få følelsen av å bli halshugd selv om man prøver å gjøre sitt beste. Trenerne er noen ganger mer opptatt av at det skal være negative konsekvenser hvis man gjør noe feil, enn positive tilbakemeldinger hvis man bidrar ekstra.

Så det bør bli mer gulrot og mindre pisk?

- Ja, det må være lov å gjøre feil. Og hvis man har en god grunn til å droppe en trening er det veldig dumt at man blir benket og nedprioritert.

- Det også veldig viktig å tilpasse til ulike nivåer. Det kan fort bli for seriøst, så man må ha tilbud til de som ønsker å satse uten å skvise ut de som har lyst til å spille for gøy. Det bør være plass til alle uansett ambisjoner.

Hvordan tror dere det ser ut med jentefotballen i Ullern om f.eks. 5 år? 

- Jeg håper det er mange jenter som spiller, og at det er et ordentlig A-lag sånn at alle har noen å se opp til.

- Og det tror jeg faktisk er mye opp til oss og vårt lag, og om vi klarer å holde sammen og sørge for et sterkt og godt jentemiljø i klubben, både for spillere, trenere og dommere! Men da trenger vi støtte!

 

PS: Intervjuet ble gjennomført i forkant av A-lagets siste hjemmekamp mot ØHIL 18. september, hvor det ble satt ny publikumsrekord! Les mer om kampen i Akersposten

Bilder fra NFFs lederkurs. Fot: NFF

 




Ikke gå glipp av fotballfesten på søndag!

Postet av Ullern Fotball den 15. Sep 2022

Søndag 18. september kl. 1845 møter vårt kvinnelige A-lag (J17) ØHIL på hjemmebane. Det blir flagg, speaker, grilling, Ulltras og god stemning!


Bli med og støtt opp om jentefotballen i klubben - vi går for ny publikumsrekord! Ta med naboer, venner og familie og legg turen innom Ullernbanen for en burger og kamp!





Motivasjon og selvtillit #Jenteløftet

Postet av Ullern Fotball den 13. Jun 2022

Mandag 13. juni inviterte Ullern til et arrangement om motivasjon og selvtillit med Ingvild Stensland som foredragsholder. Totalt deltok rundt 60 jenter fra -06, -07 og -08 kullene på Ullern, Ready og Fossum, og deltakerne fikk med seg både nyttig innsikt og verdifulle erfaringer, samt en hyggelig grillsamling på terrassen.

Ingvild Stensland er en av Norges mest meritterte fotballspillere, og har både vunnet Champions League, spilt to EM finaler, deltatt i VM, har 144 landskamper og mange år som landslagskaptein. Veien dit har både vært lang og krevende, og Ingvild delte villig av både egne erfaringer og usikkerheter, og ga flere gode tips og triks om hvordan man kan utvikle seg som fotballspiller mentalt. 

Ingvild har jobbet med spillerutvikling i Stabæk, og ble i 2022 ansatt som landslagstrener for kvinner U23. Hun har også gitt ut «Fotballboka for jenter». Boka tar for seg både de taktiske, tekniske, fysiske, mentale og sosiale aspektene ved fotball. På foredraget vi fikk servert sto det mentale i fokus, og Ingvild var innom flere mentale teknikker for å håndtere prestasjonsangst, skape motivasjon, øke selvtilliten og forbedre den indre dialogen. 

I etterkant av samlingen fikk vi muligheten til å stille Ingvild noen spørsmål:

Hvordan står det egentlig til med kvinne- og jentefotballen i Norge? 

Nei – generelt står det egentlig veldig bra til synes jeg, og den utvikles jo konstant og hele veien. På landslagsnivå har jo både J17 og J19 og A-laget kvalifisert seg til EM. Det er både veldig bra og veldig viktig!

I bredden så har jeg ikke like god oversikt, jeg vet ikke hvor mange jentespillere vi har registrert nå, men det er fremdeles veldig mange jenter som spiller, selv om vi nok mistet en del under pandemien. 

Tror du jentefotballen har lidd mer enn guttefotballen under og etter pandemien?

Ja, jeg er litt redd for det. Jeg vet jo ikke sikkert, og er veldig spent på å se det endelige resultatet. De tallene foreligger nok ikke før om kanskje et år, men jeg er redd for at vi ikke har klart å holde på like mange spillere som vi burde ha gjort. 

Og hvor tror du vi er om 5 – 10 år? 

Det vanskelig å spå, men det viktigste er jo at vi holder på flest mulig, lengst mulig – det er jo det vi som jobber i fotballen har som mål. En ting er elitefotballen, men så har vi bredden – og det er egentlig det viktigste. At vi sørger for et godt tilbud til alle jenter, uansett alder og nivå.

Ja - hva tenker du egentlig er det viktigste klubben kan gjøre for å verve flere jentespillere, og ikke minst holde på de så lenge som mulig?

Inngangen må være å få opp motivasjonen, og der er satsingen dere i Ullern gjør veldig viktig. Dere gjør mye bra, med både foredrag, sammenslåing av klubber og tilrettelegging for at alle kan finne sin plass. Målet trenger ikke være toppseriespill eller å avle frem den neste Ada Hegerberg – det må være å dyrke samholdet, det sosiale og få jentene til å trives i klubben. Jobb med verdier, finn på aktiviteter også utenfor fotballen – vi ser jo hvor viktig det er.

Hva med å få flere kvinnelige trenere og dommere? Hvordan skal vi lykkes med det?

Det viktigste er egentlig å oppmuntre og tilrettelegge for at flere kvinner tar kurs – at dere bygger kompetanse. Snakk varmt om kurs og de ulike ordningene. Det koster jo litt, men det gjelder å finne ordninger slik at man får flere utdannede trenere – det er viktig for treneren selv, men også viktig for spillerne. Og det samme gjelder egentlig dommere. Det er ikke alle som ønsker eller kan bli fotballspillere, men som kan ha mye å bidra med som trener eller dommer. 

Har du noen siste utfordringer eller beskjeder til jentespillerne på Ullern?

Ha det gøy! Hvis spillerne ikke har det gøy så faller de fra. Så finn idrettsgleden og din plass i det sosiale samholdet. Og gi litt av deg selv, så får du veldig mye igjen!

 

 

«Jenteløftet»

Foredraget inngår i Ullerns jentesatsing «Jenteløftet». Prosjektet består av å få flere jenter til å spille fotball lenger, samt spre kunnskap om jentefotball, få flere jenter til å ta trenerkurs og få flere jenter engasjert på ledernivå. Vi gir ordet til Magne Aarvik – sportslig leder i Ullern Fotball, som forklarer hva satsingen består av i Ullern:

Hva er egentlig «jenteløftet»?

Jenteløftet innebærer ikke noen grunnleggende endringer i tilbudet vi gir jentene i klubben, men er en identifisering av et av områdene vi ikke har lykkes godt nok med, og som vi jobber med å forbedre. Det fokuset settes inn i alle ledd - styre, administrasjon og trenere.

Hva er det viktigste Ullern ønsker å oppnå med denne satsningen?       

Målet er å rekruttere enda flere jenter til fotball, at de jentene vi får med skal spille enda mer fotball, og at flere av jentene skal spille fotball enda lenger. 

Har du noen utfordringer eller oppfordringer til jentespillerne på Ullern?

Ta kontakt! Vit at vi ønsker å legge til rette for et fotballtilbud som møter deres ønsker og behov. Vi vil at ingen skal slutte, og håper vi kan klare å bygge opp et seniorlag fra ungdomsjentene vi nå har. Så om det er noe du savner eller ønsker - gi beskjed. Ikke bare snakk med lagvenninnene, men ta det opp med treneren, foreldre, laglederen eller meg!

 Etter arrangementet var det grilling på takterrassen