Glemt noe? Intervju med Ullerns rydde- og gjenbruksjef Linda Sahnoun

Postet av Ullern Fotball den 2. Jun 2022

I forbindelse med Verdens miljødag 5. juni ønsker vi å oppfordre spillere og foreldre til å tenke gjenbruk. Kjøp gjerne brukt tøy og/eller la det gå i arv. Og ikke minst - ta bedre vare på klær og utstyr! 

En av de som virkelig står på for å tilrettelegge for dette er Linda Shanoun - Ullerns helt egne rydde- og gjenbrukssjef. #Hverdagshelt


Fortell oss litt om deg selv – hvem er du?

Først og fremst er jeg mor til en som spiller fotball på Ullern, så jeg har tilbragt noen timer her på Ullernbanen. Utenom det er jeg bioingeniør og jobber på laboratorium på Rikshospitalet. Det er det jeg driver med når jeg ikke driver med rydding av Ullerntøy.

Ja – for hvordan begynte du egentlig med dette med ryddingen?

Det var nok ikke noen overraskelse at jeg begynte å rydde i glemmekassene for de som kjenner meg – jeg er veldig glad i å rydde. Det startet med at jeg var på jakt etter noe gjenglemt tøy og tok en titt i glemmekassen. Og jeg synes det var så mye ok tøy som lå oppi der. Jeg trodde jo egentlig at gjenglemt tøy skulle være en enslig sokk og et gammelt håndkle, men det lå jo fine vinterjakker og nesten nytt tøy oppi der – og veldig mye fotballtøy. Og da tenkte jeg jo at noen må jo savne alle disse klærne? Så jeg begynte å legge det utover asfalten for å få oversikt. Jeg hadde egentlig tenkt til å bare bruke et kvarter, men ble stående til lenge etter at sola hadde gått ned og legge tøyet utover benkene, sortert etter initialer, slik at man lettere kunne finne det man savnet.

Det var første runden. Men etter noen uker så var kassene fulle igjen, så da tok jeg en ny runde. Og da var det en i klubben som kjøpte klesstativer og en hel haug med kleshengere slik at vi kunne henge opp klærne i stedet for å ha det liggende utover. Da ble det mye lettere å organisere tøyet, og det ble ikke liggende i veien. Og så ble jeg egentlig bare forespurt om jeg kunne gjøre dette jevnlig og ta ansvar for glemmekassene.

Hvor mye tøy er det egentlig snakk om? 

Første gang jeg gjorde dette var i fjor sommer, og siden det har jeg gjort det fire ganger. Og da har det vært opptil tre fulle glemmekasser hver gang. Så det er MYE tøy det er snakk om til ganske mange tusen kroner.

Hvem er det som glemmer igjen så mye tøy, og hva er det som glemmes?

Det er alt og alle. Det er tøy i alle størrelser, men 90% av klærne er fotballtøy, og da mest Ullerntøy fra Torshov sport, og veldig mye av det er merket med initialer. Jeg ser jo at det er noen bokstavkombinasjoner som går igjen, så det er tydelig at det er noen som glemmer mer enn andre

Hva tenker du om at ikke folk passer bedre på tingene sine?

Jeg vet ikke om det bare er tiden vi lever i, og om det er slik overalt eller spesielt mye her på Ullern, men jeg synes jo det er litt bekymringsfylt hvis folk bare kjøper nytt i stedet for å ta en titt i glemmekassa. Samtidig kan jeg jo forstå at folk ga opp å se etter tøy sånn som glemmekassene var før. For det første var det jo så mye oppi dem, og det var mye vått og skittent tøy som ble muggent. Så da gir man jo opp før man kommer 20 cm nedi kassa. Men nå som det henger på stativ håper jeg jo at det blir enklere for folk å stikke innom og finne igjen tøyet sitt, og at vi ikke trenger å kaste så mye.

Jeg tror også det kommer litt av at folk har for mye ting. Hvis man har én drakt så både passer man bedre på den og merker det hvis den er borte. Men hvis man har 5 gensere merker man det kanskje ikke hvis en av dem ble liggende igjen på banen?

Hva skjer egentlig med tøyet etter at du har ryddet og sortert det? 

Det er heldigvis ganske mye som hentes. Første gangen vi ryddet i kassene måtte vi kaste veldig mye fordi det var muggent. Vi kastet blant annet enorme mengder med vannflasker. Siden jeg jobber på laboratorium er jeg fullstendig klar over hvor mye bakterier som befinner seg i slike plastflasker som er blitt liggende hele sommeren og blitt varme. Så i den første runden måtte vi kaste veldig mye. Men etter det har vi ryddet jevnlig sånn at det ikke kommer mugg i kassene og tøyet ikke blir ødelagt.

Når tøyet er sortert og hengt opp har vi en hentedag slik at folk kan komme og finne det som tilhører dem. Det som er igjen etter en slik hentedag ser klubben gjennom og beholder en del som går til spillere som kan ha behov for utstyr. Ullern er jo opptatt av at økonomi ikke skal være en ekskluderende faktor fra å kunne spille fotball i klubben, så de passer på å tilby pent brukt Ullerntøy til de som kanskje ikke har mulighet til å kjøpe nytt. Det synes jeg er et fint og sosialt tiltak.

Etter at klubben hadde tatt sitt var egentlig planen å arrangere en salgskveld med det utstyret som var igjen. Vi skulle fjerne initialene og legge det ut til salg, men jeg kom ikke så langt før jeg ble kontaktet av en i klubben som skulle til Gambia og var på utkikk etter fotballtøy. Så da kom hun med to store Ikeaposer og fylte opp med Ullerntøy som hun tok med ned. Det var veldig hyggelig å gi det bort til noen som virkelig trengte det. Så nå har vi et helt gambisk lag som løper rundt i ullernutstyr. Det er litt gøy. Og de ble veldig glade for alt de fikk.


Vårt gambiske "ullernlag" :)

 

Men planen er altså å holde salgskvelder med gjenglemt tøy fremover?

Ja, jeg håper vi kan få til det. Vi vil jo selvfølgelig først og fremst at folk skal kunne få tilbake det de eier. Men det er en del tøy som ikke blir hentet selv etter at vi har ryddet og organisert, tørket og hengt opp, og til og med sendt melding til de som har hatt navnelapper med telefonnummer. Det eneste de må gjøre er å komme innom og plukke med seg det som tilhører dem. Noe særlig mer enn det føler jeg ikke vi kan gjøre, og hvis de ikke kommer og henter da, så tenker jeg at de ikke er så interessert i å få det igjen. Og da er det jo bedre at det går til et salg og til inntekt til klubben.

Det er jo bedre for alle – det er bedre for økonomien til medlemmene som kan spare penger på å kjøpe brukt tøy. For disse barna vokser jo så fort, og det blir dyrt å kjøpe nytt tøy hele tiden.

Og det er bedre for klubben som får en liten ekstra inntekt. Selv om det jo ikke er for å tjene penger vi gjør dette. Det er gjenbruk som står i fokus - at vi sikrer at utstyret får lenger levetid. For ikke minst er det bedre for miljøet - at vi bidrar til mer gjenbruk og motarbeider bruk og kast mentaliteten litt. Man trenger ikke kjøpe nytt hver gang ungen har vokst ut av drakten!

Hva med alle de som sitter med masse fravokst Ullerntøy hjemme da – kan dette også leveres inn til slike salgskvelder?

Ja – det blir jo eventuelt neste steg. Men det hadde vært gøy å få til det - at folk kunne komme og levere inn det de ikke trengte lenger, både tøy og ikke minst fotballsko som blir fravokst før de blir utslitt. Vi skal jo ikke øke budsjettet til Ullern fotball på denne måten, men det hadde vært fint om utstyret kunne gått tilbake til klubben i stedet for bare å bli kastet, og at det kan komme til nytte for andre.

Har du noen siste oppfordringer til Ullern-folket der ute?

Ta turen innom og sjekk stativene som står i inngangspartiet til nye klubbhus! Og følg med på Ullerns sider Facebook og Instagram. Klubben poster oppdateringer der når jeg har ryddet, og kommer til å si ifra når vi får stablet på bena en slik utsalgskveld. Håper vi sees der!

 

Underveis i første ryddesjau - august 2021

 


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.